Populaire Aglaonema-variëteiten om te kennen en te laten groeien

Als iemand aglaonema (ag-lay-oh-NEE-muh) noemt, herken je de naam misschien niet meteen, maar de kans is groot dat je er al een hebt gezien.

Meestal aangeduid als Chinese Evergreens, zijn deze leden van de Araceae-familie overal in subtropisch Azië en Indonesië gevonden.

Diverse Aglaonema-variëteitenPin

De wetenschappelijke naam “aglaonema” betekent “punt” in verwijzing naar zijn speerachtige schutbladen.

Eeuwenlang als populaire versiering gebruikt, vonden aglaonema’s uiteindelijk hun weg naar het Westen in 1885.

Hoewel er tussen de 21 en 24 soorten aglaonema zijn (afhankelijk van met wie je praat), zijn er honderden cultivars die er zijn.

Details over Aglaonema Chinese Evergreen

Gebruik van Aglaonema-planten

Aglaonema’s hebben geen intolerantie voor kou en beginnen te lijden zodra het 59 ° graden Fahrenheit bereikt, hoewel een paar nieuwe cultivars zijn gefokt om een ​​beetje meer koudetolerant te zijn.

In de meest zuidelijke regio’s van de VS worden deze planten gebruikt in bodembedekkers, landschapsarchitectuur, massabeplanting en schaduwtuinen.

Ze worden echter meestal binnenshuis gekweekt als op zichzelf staande exemplaren of in bedden geplant.

De meeste cultivars zijn bont, dus hoewel ze vrij gemakkelijk in de volle schaduw kunnen, wil je ze misschien gedeeltelijk zonlicht of gevlekte zon geven om de kleuren levendiger te maken.

Deze planten groeien echter op bosbodems, dus laat ze nooit in direct zonlicht staan.

Traditioneel wordt de plant beschouwd als een bron van geluk.

Tegenwoordig zijn ze beter bekend als schone-luchtplanten, waarbij Aglaonema Modemtum in de NASA Clean Air Study wordt vermeld als effectief in het verwijderen van benzeen en formaldehyde uit de binnenlucht.

Opgemerkt moet worden dat aglaonema-planten een hoog calciumoxalaatgehalte hebben, waardoor ze giftig zijn voor zowel mensen als huisdieren.

Het is ook bekend dat het sap bij sommige mensen huiduitslag en andere huidirritaties veroorzaakt, dus bewaar deze planten ergens uit de buurt van kleine handen en poten en was ze na gebruik.

11 populaire Aglaonema-variëteiten

Er zijn tientallen verschillende aglaonema’s die er zijn, en net als veel “meest populaire” lijsten die er zijn, is elke lijsten heel anders dan de volgende.

De volgende lijst bevat bekende variëteiten en enkele die minder vaak voorkomen, maar populair zijn bij verzamelaars om een ​​meer afgerond perspectief te geven.

Aglaonema Calypso

Een van de nieuwere aglaonema-cultivars, ‘Calypso’, heeft rechtopstaande stengels die naar buiten buigen om een ​​weelderig uiterlijk te produceren.

Deze sport heeft een veel hogere koudetolerantie en overleeft temperaturen tot 30 graden Fahrenheit.

De glanzende, kronkelende bladeren hebben een langwerpige vorm en zijn donkergroen met goudgele schakering.

Het is een gematigde groeier, die tussen de 24 en 36″ inch hoog wordt als hij volwassen is.

Als liefhebber van natuurlijke schaduw is ‘Calypso’ vaak te vinden in hotellobby’s en andere plaatsen waar het een mooi beetje kleur en leven toevoegt.

Aglaonema commutatum

Deze soort aglaonema komt uit de Filippijnen en het noordoosten van Celebes en geeft de voorkeur aan een huis met een hogere luchtvochtigheid.

Het lijkt qua uiterlijk erg op: Dieffenbachia (ook bekend als stomme stok) maar heeft slechts 5 tot 8 hoofdzijaders.

Het vermogen om te gedijen in gevlekt zonlicht, indirect licht of schaduw maakt het een uitstekende keuze voor een vulplant of binnenruimtes met slechte toegang tot zonlicht.

De bladeren zijn lancetvormig en donkergroen met lichtere zilvergroene tot bordeauxrode nerven.

Omdat de bladeren tussen de 4 en 8″ inch lang en 2 tot 3″ inch breed kunnen zijn en vanuit een centraal punt uitwaaieren, creëren ze een statement zonder te dicht te worden.

Hierdoor heeft u een mooi zicht op de stengels, die zilvergrijze vlekken hebben.

Hoewel het niet gebruikelijk is, is het bekend dat commutatum binnenshuis bloeit, met een witte kolf in een groenachtig witte schutblad ergens in de late zomer tot vroege herfst, gevolgd door clusters van rode bessen.

Aglaonema Cutlass

‘Cutlass’ dankt zijn naam aan de lange, lancetvormige bladeren en is een echte gesprekspartner.

Het blad is een schakering van bleek zilvergroen met donkergroen, voornamelijk langs de randen en de centrale ader, waardoor het een groot contrast heeft.

Deze plant, die slechts 19 ⅔ inch lang wordt, is perfect voor kleinere ruimtes zoals bureaus of werkbladen.

Het is ook een langzame groeier met korte, geclusterde stelen die hem een ​​weelderig uiterlijk geven zonder constant te hoeven snoeien.

Aglaonema Gemini

‘Gemini’ is een van de grotere aglaonema-variëteiten, die wel 4′ voet lang en 3′ voet breed kan worden als ze volwassen zijn.

Het is een langzame groeier en gaat wel 10 jaar mee, waardoor het ideaal is voor lobby’s en andere grote binnenruimtes.

De speerpuntvormige bladeren zijn rijk groen met roomwitte schakeringen.

Hints van chartreuse zijn ook te vinden op de bladeren en de plant doet het goed in bijna elke lichte omgeving buiten direct zonlicht.

Aglaonema Maria

‘Maria’ heeft dichte, lancetvormige bladeren waardoor ze gemakkelijk kan concurreren met de meest populaire grootbladige kamerplanten.

Het heeft diepgroen blad met lichtgroene tot crèmekleurige schakeringen die dof genoeg zijn om zeer slechte lichtomstandigheden aan te kunnen zonder zijn kleuren te verliezen.

Volwassen planten hebben de neiging om te variëren van 14″ tot 20″ inch lang met een spreiding van 16″ tot 22″ inch.

Verwant: Waarom worden Chinese Evergreens-bladeren geel?

Aglaonema bescheidenum

Een van de meest populaire aglaonema-variëteiten vanwege het vermogen om gifstoffen uit uw huis te verwijderen, Aglaonema bescheidenum wordt ook gekoesterd om zijn gebladerte.

De plant heeft witte strepen op zijn grote, wasachtige groene bladeren en lichtgroene stengels, die voor nog meer contrast zorgen.

De bladeren kunnen Marble Queen pothos-planten een run voor hun geld geven, terwijl ze een glanzende glans hebben en het vermogen hebben om te gedijen in veel minder licht.

De stengels komen uit een centraal punt, waardoor het gebladerte uitwaaiert naarmate ze hoger worden.

Interessant is dat deze zeldzame niet-bonte variëteit een bonte vorm heeft die sterk lijkt op pothos ‘NJoy’, waardoor het een geweldig alternatief is.

Aglaonema pictum Tricolor

Pas op met het in je tuin steken van deze cultivar, anders kan hij zomaar verdwijnen!

De bladeren hebben een mooi, natuurlijk camouflagepatroon van bijna roomgroen, middengroen en donkergroen.

De grote eironde bladeren hebben onregelmatige randen, waardoor ze nog beter opgaan in gevlekt zonlicht.

A. pictum Tricolor, soms om voor de hand liggende redenen de camouflageplant genoemd, is een langzame groeier die, eenmaal volwassen, 12 tot 20″ inch lang kan worden.

Het is de zeldzaamste en duurste aglaonema-cultivar op deze lijst, maar ervaren eigenaren kunnen de plant met voldoende zorg en moeite door stengelstekken vermeerderen.

Aglaonema rotundum

Aglaonema rotundum wordt tot 24″ inch lang en is heel anders dan zijn broers en zussen.

Deze inwoner van Sumatra heeft grote, elliptische tot ronde bladeren met dunne, roze strepen op een donkergroene achtergrond.

De bijna verticale stelen zorgen ervoor dat het schaarse blad opvalt, omdat de bladeren bijna horizontaal hangen in een spreiding van 12 tot 18″ inch breed.

De combinatie van grote bladen en goede tussenruimte maakt dit een uitstekende keuze voor planken en boekenkasten.

Aglaonema Siam

‘Siam’ is een van die cultivars die meer bekend staat om de vele sporten die ermee zijn gemaakt dan de primaire cultivar zelf.

Of je nu kiest voor ‘Siam rood’, ‘Siam roze’, ‘Siam jade’, ‘Siam aurora’ of voor de basisversie gaat, dit is een plant die je zeker zal bevallen.

Het kan tot 18″ inch lang worden met geclusterde, verticale stengels en smalle, eivormige groene bladeren met een opvallende rode rand.

In tegenstelling tot veel andere soorten heeft ‘Siam’ helder, indirect zonlicht nodig om zijn kleur te behouden en af ​​en toe bloemen te produceren.

Het is een relatief langzame groeier en daardoor makkelijk te onderhouden ondanks de hogere lichtbehoefte.

Aglaonema Silver Bay

Deze plant is een echte schat die met weinig onderhoud kan groeien, maar die je beloont voor je aandacht.

Wanneer ze in meer ideale omstandigheden wordt gekweekt, zal deze snelle groeier bijna elke week een nieuw blad produceren.

De schakering van ‘Silver Bay’ kan sterk variëren van blad tot blad, waarbij het zilver en licht tot donkergroen strijden om aandacht.

Elk ovaalvormig, glanzend blad ontvouwt zich van de centrale stengel en reikt tot 12″ inch lang.

Geplaatst in helder, indirect zonlicht, zal de plant echt schitteren, hoewel hij ook in de volle schaduw kan groeien.

Een naast familielid, ‘Emerald Bay’, heeft donkerdere zilvergroene schakeringen en behoudt zijn kleuren in veel lagere lichtinstellingen.

Aglaonema Silver Queen

Winnaar van de Award of Garden Merit van de Royal Horticultural Society, ‘Silver Queen’ is de meest voorkomende cultivar en misschien wel de meest populaire onder aglaonema-fans.

Het blad heeft een dikke, lancetvormige zilverachtige crème en donkergroene schakeringen op korte stelen.

Het kan tot 24″ inch lang worden en de stengelclusters resulteren in een zeer weelderige variëteit.

Het kan ook weinig en matig licht verdragen, waardoor het een goede keuze is voor slaapzalen en kantoren.

Dit is ook een goede vervanging voor veel soorten pothos en philodendron wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn.

‘Silver Queen’ wordt soms aangeduid met de alternatieve naam ‘geschilderde druppeltong’.

Het heeft ook een broer of zus, ‘Silver King’, met minder strepen.

De lijst gaat verder…

We hebben hier natuurlijk maar plaats voor een handvol aglaonema-variëteiten, maar het zou zonde zijn als we niet op zijn minst enkele andere geweldige variëteiten zouden noemen.

Hier zijn enkele andere populaire keuzes om in de gaten te houden:

 • Aglaonema nitidum
 • Aglaonema widuri’Rode Pauw’
 • ‘Bidadari’
 • Chocolade
 • ‘Kreta’
 • ‘Diamondbaai’
 • ‘Smaragd Baai’
 • ‘Eerste Diamant’
 • ‘Groene Papaja’
 • ‘Harlekijn’
 • ‘Roze Dalmatiër’
 • ‘Roze Maan’
 • ‘Prestige’
 • ‘Welvaart’
 • ‘Rode Anjamani’
 • ‘Rood goud’
 • ‘Rode Valentijn’
 • ‘Siam Aurora’
 • ‘Sprankelende Sara’
 • ‘Super wit’
 • ‘Suzi’
 • ‘Witte Regen’

creditSource link

Excelsiorveldwezelt
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart