Een bannerjaar voor hortensia’s

Vandaag zijn we in de tuin van Elie Gilbert.

Ik tuinier al zeker 70 jaar, maar ik heb nog nooit zo’n jaar gezien voor hortensia’s. Hier in mijn tuin in Plymouth, Massachusetts, hadden we onlangs een van de meest regenachtige julien ooit gemeten, en de hortensia’s waren er dol op en beloonden ons met zowel agressieve groei als een prachtige weergave van bloesems.

Ik heb een groot assortiment hortensia’s in zowel mijn heuveltuin als mijn patiotuin – veterkappen, mopheads, bigleaf (Hydrangea macrophylla, Zones 5-9), hoge eikenbladige hortensia’s (Hydrangea quercifolia, Zones 5-9), en zelfs een dwerg genaamd ‘Pia’. Hoewel ik van ze allemaal hou, moet ik toegeven dat de veterhoedjes mijn favoriet zijn vanwege de delicatesse van hun bloemen.

De hortensia ‘Nikko Blue’ kan prachtig zijn, zowel vanwege de intens blauwe kleur als de grootte van de bloesems. Het grootste deel van die sterke blauwe kleur is het gevolg van de hoge zuurgraad van onze grond, dus ik hoef er nooit iets aan toe te voegen om die kleur te behouden. Sommige hortensia’s, zoals ‘Pia’, blijven echter altijd roze van kleur, hoe zuur de grond ook is. Maar net als andere hortensia’s geven ze de voorkeur aan een zure grond om optimaal te groeien.

Ik kan niet genoeg zeggen over mijn eikenbladige hortensia’s, omdat ze het hele jaar door iets interessants bieden. Ze beginnen met het uitzetten van enorme eikenvormige bladeren, die vaak 10 inch groot kunnen worden. Als ze dan in bloei komen, openen hun grote pluimvormige bloemen wit en gaan ze in de zomer over in verschillende tinten roze. Wanneer de herfst aanbreekt, krijgen de bladeren een prachtige karmozijnrode kleur en zelfs nadat de bladeren zijn gevallen, scheurt de kaneelkleurige bast van deze schoonheid af in lange stroken die in de wind fladderen.

Ik kan geen tuinman in het noordoosten bedenken die niet minstens één hortensia in zijn of haar tuin heeft. Het lijkt gewoon een onderdeel van onze tuincultuur te zijn.

schaduwtuin vol hortensia'sDe heuvel- en patiotuinen met hortensia’s

tuin met diverse hortensia'sMophead, lacecap en eikenbladige hortensia’s

hortensia met witte bloemenHortensia met veters ‘White Wave’

witte en blauwe hortensia bloem‘White Wave’ bloesem

blauwe en roze hortensia's naast huisPatiotuin met hortensia ‘Blue Wave’ en bolbloem ‘Cityline Paris’

close-up van blauwe hortensia‘Blauwe golf’

close-up van roze hortensia bloemenEikenbladhortensia verandert van wit naar oudroze

hortensia naast roze bloemenLacecap hortensia en Chinese astilbe (Astilbe chinensis, Zone 4-9)

schaduwtuin onder kleine berkenboomLacecap hortensia genesteld in de schaduw van een berkenboom

hortensia met donkerblauwe bloemenHortensia ‘Nikko Blue’

zicht op tuin vanaf achterhellingHortensia’s in zicht vanaf de heuvel achter het huis

Heeft u een tuin die u wilt delen?

Heb je foto’s om te delen? We zouden graag uw tuin zien, een bepaalde verzameling planten waar u van houdt, of een prachtige tuin die u heeft mogen bezoeken!

Om in te dienen, stuur 5-10 foto’s naar [email protected] samen met wat informatie over de planten op de foto’s en waar je de foto’s hebt gemaakt. We horen graag waar u zich bevindt, hoe lang u al tuiniert, successen waar u trots op bent, mislukkingen waarvan u hebt geleerd, verwachtingen voor de toekomst, favoriete planten of grappige verhalen uit uw tuin.

Als u foto’s in afzonderlijke e-mails naar de GPOD-e-mailbox wilt verzenden, is dat prima.

Heb je een mobiele telefoon? Tag je foto’s op Facebook, Instagram of Twitter met #FineGardening!

Je hoeft geen professionele tuinfotograaf te zijn – bekijk onze tips voor tuinfotografie!

Ontvangt u de GPOD al per e-mail? Registreer hier.

creditSource link

Excelsiorveldwezelt
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart