Hoe maak je een duurzame Hypertufa-container?

Deze video laat zien hoe je een duurzame hypertufa container maakt. Deze troggen worden meestal gevormd met een mengsel van portlandcement, perliet en veenmos, maar in deze tutorial zal ik werken met kokosnootkokos als een duurzamere vervanging voor het veenmos. Ik zal ook een zandvormmethode gebruiken om mijn container vorm te geven. Deze methode zorgt voor veel variatie en experimenten met vormen, omdat je niet gebonden bent aan de vorm van een doos of kom, zoals bij andere methoden.

Voorbereiding

Om te beginnen, moet je de samengeperste kokoskokosstenen breken door ze opnieuw te hydrateren met water. Er kan meer water voor nodig zijn dan u denkt. Je moet dan de kokosnoot laten drogen voordat je de hypertufa mengt.

hydraterende kokos-kokosstenen in een emmer

Duurzaam hypertufa recept

Hoewel een verhouding van 1: 1 wordt aanbevolen voor de versie van het recept dat veenmos gebruikt, ontdekte ik dat kokosnootkokos niet zoveel water vasthoudt, en daarom raad ik meer van een 1,5: 1 verhouding van kokosnootkokos en cement aan aan water en perliet.

perliet, zak portlandcement, emmer en kokosnootkokos in een kartonnen doos

 • N95-masker of gelijkwaardig
 • Handschoenen
 • Kwart container
 • 2 liter cement
 • 2 liter perliet
 • 3 liter droge kokosnootkokos
 • Water (voeg beetje bij beetje toe tot de consistentie van koekjesdeeg is bereikt)

Tip: U kunt dit mengsel aanpassen aan de grootte van de container die u probeert te maken.

hypertufa ingrediënten gemengd in een kruiwagen hypertufa mengsel met water toegevoegd om een ​​pasta te maken

Methode

In deze tutorial zal ik onze hypertufa vormen met behulp van een zandvorm, die een meer gepolijste afwerking geeft over de kartonnen doos of plastic kom-methoden.

 1. Leg eerst wat plastic op een werkvlak. Misschien wilt u het plastic ook vastplakken als u buiten werkt. Ik gebruikte een vuilniszak, en dat werkte prima, maar een dik industrieel plastic wordt aanbevolen, en zou een voordeel zijn bij het uit de vorm halen, omdat de vuilniszakken de neiging hebben om uit te rekken.
 2. Giet vervolgens je zand op het plastic velen maak het nat zodat het aan elkaar plakt. Ik wilde een langwerpige ondiepe bak en begon dus aan een eivorm te werken.

Tip: Zorg ervoor dat je zandvorm rondom ongeveer even diep is en dat de bodem vlak is. Ik gebruikte een hulpmiddel om een ​​ruwe meting voor de diepte van de container te maken en gebruikte toen een schraper om de bovenkant van de zandheuvel af te snijden om het een vlakke bodem te geven. Vergeet niet dat we de container in wezen ondersteboven vormen, dus de bovenkant van je zandhoop is de onderkant van je container. Een waterpas gebruiken om ervoor te zorgen dat de bodem plat blijft, is geen slecht idee, maar ik keek er alleen maar naar en het was prima.


 1. Vorm het hypertufa-mengsel rond de zandvorm. U wilt de hypertufa boven de container bouwen, zodat u het mengsel als eerste aan de zijkanten van de container toevoegt en als laatste aan de onderkant. Probeer een gelijkmatige hoeveelheid over het hele oppervlak van de kom toe te voegen en dep glad. U kunt meten met een dunne stok om ervoor te zorgen dat de container ongeveer 2 tot 3 inch dik is.
 2. Bedek de container in plastic voor de eerste fase van uitharding, en laat waar het is voor 24 tot 36 uur.
 3. Test de eerste uithardingsfase met uw vingernagel of een schroevendraaier. Als er geen afdruk op het oppervlak achterblijft, is de planter klaar voor de tweede uithardingsfase.
 4. Verwijder het plastic wanneer de eerste uithardingsfase is voltooid, en til dan voorzichtig het plastic vel onder de container op en vorm het om de rand van de hypertufa van het werkoppervlak los te maken.
 5. Maak de zijkanten van de plantenbak glad met een staalborstel, en laat het dan nog drie weken op een schaduwrijke plek staan.
 6. Na drie weken kunt u de laatste hand leggen aan uw plantenbakken. Hypertufa is van nature poreus en zal water door het materiaal afvoeren, maar als je het sneller wilt afvoeren, boor dan drainagegaten in de bodem van de plantenbak.
 7. Spoel de plantenbak een paar keer af met water om eventuele kalkaanslag in het portlandcement te verwijderen.

afgewerkte hypertufa-container

Nu is het tijd om je container te planten. Hypertufa wordt meestal gebruikt voor alpenplanten en vetplanten. Bekijk hier bodemrecepten.

creditSource link

Excelsiorveldwezelt
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart